8 octombrie 2008

Muzica electronica si subgenurile ei

Muzica electronica isi are originile undeva in muzica disco a anilor ‘60. Acest stil s-a desprins cu timpul de muzica disco printr-un sound aparte si evident datorita unor producatori care au avut un rol primordial in evolutia si diversificarea scenei house internationale. Fie ca venea din Detroit, Chicago, Berlin, Madrid, Marea Britanie sau Statele Unite, muzica house a reusit sa adune o multitudine impresionanta de subgenuri.
Subgenurile muzicii electronice s-au diferentiat in primul rand datorita BPM ului productiilor (BPM= batai pe minut).

Muzica trance este un subgen al muzicii electronice. Trance este un stil de muzica dance electronic care s-a dezvoltat in anii 1990. Genul trance este caracterizat in general ca avand un tempo de aproximativ 128 pana la 160 BPM. Trance-ul poate fi inteles ca o combinatie a mai multor forme de muzica electronica precum techno sau ambientala. Muzica trance a fost caracterizata ca reprezentand “Melodii Clasice cu Ritmuri Jungle”.Originea termenului “trance” este ambigua, cu unele sugestii ca termenul este derivat din denumirea albumului “Trancer”(1981) al lui Klaus Schulze.

Stilul techno este muzica electronica cu un BPM asemanator celui de trance. Muzica techno are insa niste radacini mult mai vechi decat muzica trance, de vreme ce techno este poate printre primele stiluri de muzica electronica ce a deschis mintea producatorilor catre nou si experimente noi, originalitate si provocare. Jeff Mills este unul dintre pionierii de baza ai stilului techno, la fel ca si DJ Rush, Dave Clarke, Ben Sims, Chris Liebing, Adam Beyer, Marco Carola, Eddie Richards, Craig Richards si multi altii. Techno s-a impartit si el in minimal techno, Detroit techno, Chicago techno, tech-house si alti hibrizi reiesiti din inventivitatea si creativitatea unor producatori de muzica.

Muzica electronica dance progressive (mai des utilizata ca progressive) este o derivate a altor ramuri ale muzicii dance electronice precum muzica trance, muzica house sau breakbeat. Termenul “progressive” a fost utilizat pentru a descrie artisti rock precum Pink Floyd sau King Crimson inca de pe la sfarsitul anilor 1960. Acest termen a inceput sa fie aplicat muzicii dance la inceputul si mijlocul anilor 1980, in timpul dezvoltarii miscarilor Chicago house sau Detroit techno, pentru a descrie ceea ce se credea a fi viitorul muzicii pop. Producatorul de muzica Detroit techno Stacey Pullen a definit intr-un interviu genul techno:
"Back then, the music we called house music, techno, was also called progressive music – the meaning of 'progressive' was a futuristic way of thinking about music. That was what we called progressive."

Acid house este o alta derivatie a muzicii house care accentueaza un stil repetitiv, hypnotic si trance ce foloseste mai des sunete sau versuri vorbite decat versuri cantate. A fost dezvoltat la mijlocul anilor 1980 de catre DJ din Chicago care au experimentat cu sintetizatorul electronic secvential Roland-TB-303. Acestia sunt cativa din artistii ce au adoptat acest gen de muzica: Maurice, Brickhouse, Adonis, Black 8Riot, Adonis, Brat Pack sau Guru Josh.

2 comentarii:

  1. Ai facut de la inceput o greseala :)
    HOUSE nu este un gen, este un subgen al muzicii electronice , si pe langa asta cam toate isi au origine din stilul techno, (minimal-techno , tech house ,tech trance industrial tech)etc .
    Si ca sa te clarific, exemplu de artisti ai subgenului HOUSE LEXTER, Yves Larock, R.I.O.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ai dreptate. Am modificat, toate sunt subgenuri ale muzicii electronice. Mersi pentru observatie.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea...